:: Kulipintyo ::

2019. március 26. kedd, Emánuel napja

Digitális fényképek linux alatt

felrakod a gtkam-ot, es a gphoto nevu konzolos programot es megprobalod leszedni a kepeket. a gtkam a gphoto grafikus frontendje, elvileg nem lehet problemad a kezelesevel.

ha nem tamogatja a gepedet a gtkam (pl kezi beallitassal se talalja meg stb) akkor a kovetkezoket teheted:

megnezed hogy felcsatolas utan mint egy sima usb meghajtot nem latod-e a fenykepezot. sok tipust ugyanis usb drivekent lehet kezelni jol.

ha ez sem jo, akkor kezdesz erdeklodni az utan amit irok alant.

tehat veszel 1500-2000 forint aron egy kartya olvasot, ami olvassa a gepben levo memoria kartyad. remenykedsz hogy a gtkam vagy valami csoda a geped kesobb megis tamogatni kezdi es igy az a 8 mega se vesz el ami a belso memoria.

csatlakoztatod az usb kartyaolvasot, majd behelyezed a memoria kartyat (note: az en cegem erre a sorrendre kifejezetten felhivja a figyelmet).

attoltod a kepeket a gepre a kartyarol. ha a kepek .jpg vagy valami normalis kep formatumban vannak, akkor nyertel.

ha nem, akkor fogod magad szepen, es letoltod a dcraw nevu c progit a http://www.cybercom.net/~dcoffin/dcraw/ oldalrol.

ezek utan leforditod: gcc -o dcraw -O3 dcraw.c -lm -ljpeg

ekkor kapsz egy filet dcraw neven amit tudsz futtatni (ha nem megy akkor mode +x dcraw), esetleg bemasolod az /usr/local/bin konyvtarba es onnantol siman a dcraw parancsot tudod hasznalni.

ezzel kepenkent vegig tudsz menni a negativokon es 'elohivhatod oket'.

ha ez igy elsore macerasnak tunik, akkor letoltod melle ezt a bash scriptet itt: <bash script jol>

berakod a dcraw melle az /usr/local/bin konyvtarba (melle!, tehat a script feltetelezi, hogy a dcraw mint globalis parancs elerheto). kiadod a pic_convert /innen /ide regi_format uj_format parancsot, es a tobbit elintezi helyetted, te meg sasolhatod hol tart eppen a konvertalasban.

a parameterezesrol roviden: /innen = abszolut utvonala annak a konyvtarnak ahol a kepek most vannak. ez lehet akar maga a memoria kartya is, igy nem kell masolgatnod sem, max usb sebessegure lassul a cucc (amugy se hu de gyors!)

/ide: a celkonyvtarban a script letrehoz egy datumozott konyvtarat, tehat a mai kepeink a mai datumrol (ekezetek nelkul) elnevezett konyvtarban lesznek.

regi_format: ez az atnevezeshez kell, hogy ne legyen hulye neve (img_0001.raw.jpg szeru lenne) a fileoknak, igy img_0001.jpg (.png stb) lesz a fileok neve egysegesen.

uj_format: a script jelenleg 5 formatumot tamogat, ez a lustasagom miatt van, ezekre a formatumokra volt kint pelda a dcraw oldalan, es en meg nem irtam meg tobbre, igy is tul sok nekem, mert a jpg es a png forman kivul nem hasznalom egyiket se. a gifet megprobaltam beletenni, de 6 mega koruli fajlokat hozott letre, ami szerintem bitmap es nem gif, ugyhogy ki is szedtem belole

de! ha kuldesz nekem tippeket, akkor erot fogok venni magamon es kiegeszitem. ha kiegeszited es visszakuldod az lenne a top:)

note: a dcraw tud szamos parametert, amit a pic_convert nem kezel. a bash script celja a gyors egyszeru de tomeges muveletek megkonnyitese. azt hiszem ezt teljesiti is boven...

english version:

dcraw is to convert your raw photos into ppm format, that you can convert into familiar formats (eg. jpg, png etc)
you can read about and download dcraw here: http://www.cybercom.net/~dcoffin/dcraw/

my <bash script> named pic_convert makes more easily, to convert many pictures at the same time.

it creates a dir in the target dir named by the actual date (month day format), and convert all the pictures in the source dir (can be the cameras memory card as well, or you can copy images first on the harddisk)

you should copy the dcraw file in the /usr/local/bin dir to create a global command named dcraw. if you copy the pic_convert script too, you can use the command:
pic_convert /source/path /target/path raw_format new_format

the parameters:

the source path should be the absolute path of the source directory, the pictures will be created in a date named dir inside the target dir (path should be absolute as well)

the raw format can be anything extension, it is usually crw or raw, this is needed to create normal filenames to the new pictures, by renaming them

the new format may be jpg, png, bmp, tiff, fits. any other filetypes are not supported at this time. i tried gif but cc 6 mega large files were created, seemed to be bitmap, not gif.

note: dcraw has much more feature, those are not supported at this time by pic_convert bash script. the script is made to create an easy way of converting many pictures by one command

© 2003-2019 – gi_joe

Az oldalon található szöveges tartalmak, kivéve ahol más került feltüntetésre a GNU/FDL 1.2 vagy újabb verzió feltételei szerint másolhatók, terjeszthetők és sokszorosíthatók. A szöveges tartalom másolatainak és a belőle származtatott munkáknak szintén a GNU Free Documentation License feltételeivel kell megjelenniük, a licenc változatlan másolatát és ezt a copyright-megjegyzést mellékelni kell hozzájuk.