:: Kulipintyo ::

2019. március 26. kedd, Emánuel napja

< Frissites parancssorbol >

2009. majus 12.
kategóriák: openSUSE

van egy baratsagos konzolos alkalmazas openSUSE alatt, ami a kulonbozo csomagokkal vegzett muveletekben nagy segitseg lehet a konzolt kedvelo felhasznalok szamara. ez a zypper. a zypper sok mindenre kepes, igy peldaul tablazatba rendezve kilistazza az elerheto patcheket illetve frissiteseket. hogy mi a kulonbseg? a patch listaban csak az openSUSE Update repoban talalhato biztonsagi frissitesek lathatok, a frissites listaban minden mas is.

a tablazatban lathato a telepitesi forras, a csomag neve, verzioja, es az architektura, amire a csomag keszult.

a frissitesek listajat a $ zypper lu paranccsal kerhetjuk le. majd a kivalasztott csomagokat egyesevel frissithetjuk, illetve vegezhetunk teljes frissitest, erre a # zypper up [csomag] parancs hasznalatos.

amennyiben csomagnevet nem adunk meg, a teljes frissites vegbemegy, egyebkent (ertelemszeruen) csak a megadott csomagok frissulnek. a csomagneveket szokozzel valasztjuk el egymastol, a csomagnevben * hasznalhato joker karakterkent (kiprobaltam, mukodik).

a patchek listajat a $ zypper lp paranccsal kerhetjuk le, illetve a # zypper patch paranccsal telepithetjuk.

mint lathato a listazashoz nem szukseges root jogosultsag, csak a telepiteshez, igy a rendszergazdai belepes megsporolhato ha nincsenek rendelkezesre allo frissitesek.

ajanlott irodalom: en.opensuse.org/Zypper/Usage

No Comments.

Mit szólsz hozzá?

a hozzászólások megjelenése előzetes moderáláshoz kötött

© 2003-2019 – gi_joe

Az oldalon található szöveges tartalmak, kivéve ahol más került feltüntetésre a GNU/FDL 1.2 vagy újabb verzió feltételei szerint másolhatók, terjeszthetők és sokszorosíthatók. A szöveges tartalom másolatainak és a belőle származtatott munkáknak szintén a GNU Free Documentation License feltételeivel kell megjelenniük, a licenc változatlan másolatát és ezt a copyright-megjegyzést mellékelni kell hozzájuk.