:: Kulipintyo ::

2019. március 26. kedd, Emánuel napja

< Attempt to read block from filesystem resulted in short read while checking ext3 journal >

2007. junius 20.
kategóriák: trükk linux

a sztori ugy kezdodott, hogy elkezdett halodni a rendszervinyom. a rendszerparticio automatikus ellenorzese beadta a kulcsot, es ram bizta a dolgot, futtassam kezzel, aztan csinaljak amit akarok. ez megtortent parszor, mindig helyrealltak a dolgok. egy nap azonban nem. sot. a rendszerparticioba meg csak-csak sikerult eletet lehelni, ezer badsectorral, de az egyik adatparticioba sehogysem, mivel pont a journal kapott sebet.

# fsck /dev/hdd3
fsck 1.38 (30-Jun-2005)
e2fsck 1.38 (30-Jun-2005)
/dev/hdd3: Attempt to read block from filesystem resulted in short read while reading block 521
/dev/hdd3: Attempt to read block from filesystem resulted in short read reading journal superblock
fsck.ext3: Attempt to read block from filesystem resulted in short read while checking ext3 journal for /dev/hdd3

ez egy baratsagos hibauzenet. azt jelenti, hogy az ext3 naplozo fajlrendszernek pont a naploja szallt el. ezaltal az egesz particio hasznalhatatlan. eloszor is vettem egy uj vinyot, mivel az nyilvanvalova valt, hogy tobbet rendszervinyonak ez mar nem lesz hasznalhato.

majd elkezdtem kalkulalni, van-e penzem adatmentesre, ugy gondoltam, erdemes lenne eloszor legalabb atgondolni mit is tehetek hazilag, mielott adatmento ceghez rohanok.

azzal tisztaban voltam, hogy ha a fs-t gond nelkul vissza tudom alakitani ext2-ve, akkor naplo nelkul is boldogulok, de bizonyossag nelkul nem mertem belevagni, mivel eles adatokrol leven szo, ezt csak egyszer lehet elszurni. ekkor kerestem valakit akivel egyutt lehet gondolkodni, hatha mashonnan indul ki. szerencsere Mcsiv pont keznel volt. en talaltam egy linuxrol szolo magyar pdf-et a konvertalasrol ami drm-ezett (ROTFL) volt, es nem tudtam belole kimasolni semmit, o pedig talalt egyet angolul, csak normalis leirassal, es nemcsak a konvertalasrol. utobbit itt talalod, vegulis ennek vettem hasznat: book.itzero.com/read/others...

igy aztan ez utobbin indultunk el, kezdeti ovatos probalkozasok utan, lesz ami lesz alapon beutottem a kovetkezo parancsot, ami elmeletileg atveri a fs-t, es azt hazudja neki, hogy nem letezik a naplo, aminek kovetkezteben az automatikusan letrehozasra kerul, es felulirodik:

# tune2fs -f -O ^has_journal /dev/hdd3
tune2fs 1.38 (30-Jun-2005)

a peldaban itt egy hibauzenet szerepelt, ami mint latjuk nalam nem jelentkezett, ugyhogy boszen rakuldtem ismet az fsck-t:

# fsck /dev/hdd3
fsck 1.38 (30-Jun-2005)
e2fsck 1.38 (30-Jun-2005)
/dev/hdd3: clean, 2151/1245184 files, 2200004/2490264 blocks

ilyenkor lehet orulni, na meg azonnal menteni minden adatot a lemezrol, hogy ha masnapra megint megadja magat, mar ne legyen problema belole.

No Comments.

Mit szólsz hozzá?

a hozzászólások megjelenése előzetes moderáláshoz kötött

© 2003-2019 – gi_joe

Az oldalon található szöveges tartalmak, kivéve ahol más került feltüntetésre a GNU/FDL 1.2 vagy újabb verzió feltételei szerint másolhatók, terjeszthetők és sokszorosíthatók. A szöveges tartalom másolatainak és a belőle származtatott munkáknak szintén a GNU Free Documentation License feltételeivel kell megjelenniük, a licenc változatlan másolatát és ezt a copyright-megjegyzést mellékelni kell hozzájuk.